Cadeautjes-stress. Deze twee woorden horen volgens mij niet bij elkaar. En toch ervaar ik wat spanning rond cadeaus bedenken en kopen rond deze tijd. Ik wil eigenlijk niet meedoen aan de koop-gekte en toch voel ik de druk om m’n geliefden te overladen met mooie cadeaus. Maar waarom? Om hiermee m’n liefde te tonen? Of die van Sinterklaas?
Geven nieuwe stijl
Voor mij betekent een cadeau geven in de eerste plaats dat ik de ander een goed gevoel wil geven, om hiermee te laten zien dat diegene veel voor me betekent. Waar zou die persoon nou echt heel blij van worden, waar heeft hij of zij nu echt behoefte aan? Dit is eigenlijk niet in geld uit te drukken, en ook lang niet altijd in de vorm van een tastbaar cadeau. Dit besef geeft mij al meteen wat ruimte, want in de waan van de dag zou je dat soms bijna vergeten. En misschien nog wel belangrijker, we hebben al zoveel spullen! (En de wereld wordt er ook niet echt beter op met nog meer spullen) Ik wil cadeautjes-geven dus over een andere boeg gooien: minder, bewuster, met aandacht en duurzaam: slow giving!
Ideetjes
Wil je cadeaus geven ook over een andere boeg gooien?
- Geef iemand jouw tijd en aandacht. Zo kan je kinderen een (zelfgemaakte) waardebon geven om samen een taart te bakken of een schilderij of muurschildering te maken. Of je maakt voor een vriend/vriendin een zelfgemaakte bon of 5-rittenkaart die ingewisseld kan worden voor een keer op hun kinderen passen, of voor hulp met klussen/tuinieren etc.
- Maak zelf iets. Bijvoorbeeld een cd met muziek die je speciaal voor hem/haar hebt samengesteld (of een Spotify-playlist) of je maakt een kookboek met hierin allemaal recepten waarvan je weet dat hij/zij ze heel lekker vindt.
- Geef iemand een eerlijk cadeau, bijvoorbeeld via Oxfam Novib: hier kun je een ‘dosis girlpower’, ’10 kippen’ of ‘een geit’ geven aan een persoon/dorp/stam die die dit hard nodig heeft. De ontvanger krijgt een prachtige kaart, maar het echte cadeau gaat naar iemand anders.
- Vraag niets! Maar organiseer tijdens je verjaardag een mooie wandeling, een yogales of een workshop hoelahoepen met een groep vrienden. Je kan dit natuurlijk ook voor iemand anders organiseren in plaats van een (groot) gezamenlijk cadeau.
Ik ben heel erg benieuwd welke slow-giving-ideeën er nog meer leven, want ik kan niet genoeg geïnspireerd worden op dit gebied. Laat je het me weten in een reactie hieronder?