Iedereen heeft er weleens een gegeten, zo’n laffe hamburger langs de kant van de weg: Twee witte sponsjes, ondefinieerbaar vlees met misschien een plakje rubber-kaas erop, afgewerkt met een klodder saus waar de E-nummers van af druipen. Met ontzettende trek in de auto op zoek naar iets ‘eetbaars’ stuit je ook in Nederland nog steeds op de fast food-ketens langs de kant van de weg. En aangezien we haast hebben, zwicht je toch weer voor dit ‘broodje’ en scheur je even later met een schuldgevoel, pijn in je buik en nog steeds trek weer de snelweg op.
Ik merk dat ik zelf steeds meer op zoek ga naar producten uit de buurt, die met liefde, tijd en aandacht zijn bereid: slow food. En dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, sterker nog, je vindt de ingrediënten misschien wel in je eigen tuin. Lees in dit blog meer over slow food, met een recept!
Slow food
Als tegenreactie op de fast food-cultuur is in 1989 de organisatie Slow Food opgericht. Deze beweging streeft naar smaakvolle producten, die van goede kwaliteit zijn en duurzaam zijn geproduceerd: Good, Clean & Fair. Good staat voor kwaliteit, smaakvol en gezond. Clean voor productieprocessen die geen schade veroorzaken aan de omgeving en Fair voor het bereikbaar zijn voor iedereen, toegankelijke prijzen voor de consument en met gezonde voorwaarden en marge voor producenten. (www.slowfood.nl)
Dicht bij huis!
Good, Clean & Fair…dat klinkt voor veel mensen als een ver-van-m’n-bed-show. Maar wat kunnen we zelf, nu, op dit moment doen aan het tot ons nemen van slow food? Waar vinden we voedsel dat de tijd heeft gehad om te groeien en bloeien? Dat niet door de mens in een bepaald productieproces is gestopt om maar snel te kunnen worden geconsumeerd?
Laten we eens dicht bij huis gaan kijken. In de tuin bijvoorbeeld! Ook hier groeit en bloeit van alles dat gebruikt kan worden voor een lekkere maaltijd.
Recept voor het maken van Zevenblad-pesto
Laatst vond ik in het boek ‘Ode aan het wild’ een heerlijk recept voor pesto gemaakt van zevenblad. Ik hoor je denken: ”Zevenblad is toch dat onkruid dat je niet in je tuin wilt hebben?” Juist, maar vanaf nu wil je het wel in je tuin hebben, want de pesto die je ervan kan maken is heerlijk! Het is lekker en simpel en voldoet aan de eisen van Slow Food: Good – smaakvol is het zeker; Clean – aan dit ‘productieproces’ is alleen de natuur gekomen; Fair – toegankelijk voor iedereen en kost niks.
Zelf een keer pesto maken van zevenblad? Hieronder vind je het recept.
Ingrediënten
100 ml zonnebloemolie
1 el walnotenolie
50 gr walnoot
50 gr oude Hollandse kaas
100 gr zevenblad (een plukmandje vol)
peper en zout
Bereiding
Pel de walnoten. Was het zevenblad en snijd het fijn. Rasp de kaas. Kaas, walnoot beetje olie en peper in de blender fijn malen. Beetje bij beetje de olie erbij. Zevenblad als laatste toevoegen en nog kort laten draaien. Ongeveer 30 minuten laten rusten.
De pesto toevoegen aan warme (zelfgemaakte) tagliatelle en opdienen met een vers blaadje bovenop.
Werking
Zevenblad is rijk aan vitamine C. Het is eetlustopwekkend, bloedzuiverend en helpt tegen jicht, reuma, ischias en nier- en blaasontsteking.